Пещера "Проходна"

Относно Пещера "Проходна"

Пещера Проходна е една от най-известните пещери в България, намираща се в близост до село Карлуково (на 0,5 км.), емблема на Карлуковския карстов регион. Геоложкият феномен се намира на 250 м. надморска височина. Пещерата е леснодостъпна и проходима през всички сезони от годината.

"Проходна" също е най-дългият пещерен тунел в България с дължина от 365 м. и с височина на сводовете си от 56 м. Вследствие на денудационните процеси и ерозията, причинена от просмукващите се води, в тавана се е образувал феноменът „Око“, погрешно наричани „Очите на Бога“, два огромни, почти еднакви по големина отвора с формата на очи. Погледнати както от долу, така и от височина те изключително много наподобяват очи, които сякаш се взират в посетителите.

Феноменът "Очите на Бога"

⁍ През 1962 г. е обявена за природна забележителност.
⁍ В пещерата са снимани десетки български и чуждестранни филмови продукции, сериали и видеоклипове, част от които са „Време разделно“, „Борис I“, френската мащабна продукция Vercingétorix: La Légende du druide roi, американският The Way Back, съветско-българският филм „По следите на капитан Грант“, телевизионният сериал „Шменти Капели: Легендата“, клипът към песента на Миро „Върха на планината“ и др.
⁍ Пещерата се превръща в емблема на българската природа, като нейният „поглед“ е все по-често срещан в рекламни видеоклипове и материали.
⁍ По време на бомбардировките през Втората световна война местните жители се укривали в пещерата.
⁍ Проходна е една от малкото пещери, в които се практикуват пещерни бънджи скокове.

📍 Виж Пещера "Проходна" на карта

Аз Обичам Да Пътувам @YouTube 
(i) Използвана е информация от wikipedia.org и opoznai.bg

Логото на AboutBulgaria
Логото на .eu Web Awards Finalist 2022

AboutBulgaria е победител в

.eu Web Awards 2023 »