Кукери

Кукерите, бабугери, станчинари, дервиши, старци, сурати, баба̀ри, бабри, сурова̀ри, калогерос, джумали, кьопек бей или джамалари. Това са карнавален маскарад в Югоизточна Европа.

Кукерите в България са една от най-старите български традиции от времето на траките. Всяка зима, край Коледа, много хора във България се обличат като чудовища и участват в кукерски игри, фестивали и различни празнични събития. Кукерското хоро за прогонване на зли духове е един от най-завладяващите предхристиянски ритуали в България, признат от ЮНЕСКО. Маскарадните игри са старинен обичай в българските земи, видян за първи път в писмени източници от времето на траките през VІ-ти век.

Кукерите са свързани със земеделския бит, а част от ритуалите им изразяват надеждата за голям берекет. Те 'прогонват' злото от нивите и дворовете на стопаните.

От голямо значение са цветовете на украсата. И тук преобладава червеният цвят – символ на природата, на слънцето, огъня и кръвта; черният цвят на земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината.

Кукерската традиция е представена от много населени места от цялата страна. Абстрактните костюми са изработени от животинска кожа. А най-важният елемент от костюмите са звънците, чието тегло може да достигне 50 кг.

Логото на AboutBulgaria
Логото на .eu Web Awards Finalist 2022

AboutBulgaria е победител в

.eu Web Awards 2023 »