Чудните мостове

Относно Чудните мостове

Чудните мостове са уникален скален феномен, срещан също като Скалните мостове. Разположи в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи те достигат височина до над 1450 м. надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк (2091 м). Скалният феномен се намира на 80 км. южно от гр. Пловдив, на 35 км. от Чепеларе и на 5 км. от с. Забърдо.

В миналото мостовете са представлявали една пещера, образувала се под въздействието на силните речни води. С течение на времето, части от нея се срутват, образувайки величествените "мостове". Големият мост е широк около 15 м. в най-широките части и дълъг почти 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина достигаща 45 м. и ширина достигаща 40 м. Малкият мост е на 200 м. от големия по течението на реката. След него има и много малък трети мост, който представлява пещера, в която водите на р. Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км.

Снимка на Чудните мостове

Легенда разказваща за създаването на Чудните мостове твърди, че преди много години в землището на село Забърдо имало много пастири. Незнайно от къде се появява змей, който започва да опустошава стадата им. Дълги години пастирите страдали благодарение на "змея". Накрая те измислили как да го надхитрят. Натоварили едно магаре с прахан, запалили го и го изпратили срещу змея. Змеят гълта магарето заедно с праханта, която бавно се разгаряла. Обезумелият змей отчаяно се опитвал да избяга и накрая намерил малка дупка в земята. Огромното му тяло отворило пролуката. След много години, когато костите на змея изгнили, останали огромните мостове. Така според легендата се появили "Чудните мостове".

📍 Виж Чудните мостове на карта

Природа в България - Чудните мостове, Родопи - Fun Travel @YouTube 

Логото на AboutBulgaria
Логото на .eu Web Awards Finalist 2022

AboutBulgaria е победител в

.eu Web Awards 2023 »