Българската роза

Българската роза – История, красота и култура

Розата е символ на красота и елегантност и се счита за едно от най-известните и обичани цветя по целия свят. В България, розата играе особена роля и има дълга история, свързана с културата и икономиката на страната. Българската роза (Rosa damascena) е известна със своята уникална ароматна и лечебна стойност, която се използва в парфюмерията, козметиката и медицината.

Стрелча - красивата роза на Средногорието

Розите са били отглеждани на българска земя в продължение на векове. Те са били отличавани не само с красотата си, но и със своя уникален аромат и качество. Най-старите доказателства за култивацията на български рози датират от древността и са намерени в тракийските гробници. 

През Средновековието и Възраждането, производството на розово масло в България стана отличителен бранд и допринесе за икономическото развитие на региона. Днес, България е един от водещите производители на розово масло в света, което се използва за създаване на висококачествени парфюми и козметични продукти.

Българската роза съдържа много полезни съставки и се използва в медицината, ароматерапията и козметиката. Розовото масло, добито от латинските цветове, е известно със своите антисептични и успокояващи свойства и се използва за лечение на кожни заболявания. Розовата вода също има лечебни свойства, като тя се намира в почти всяко Българско домакинство.

Районът „Розова долина“, където се развива розобера, се състои от 19 общини: Антон, Гурково, Златица, Казанлък, Карлово, Копривщица, Мирково, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Твърдица, Хисаря, Чавдар и Челопеч. Повечето градове имат традиции свързани с розата и празници свързани с нея. Някои от обичаите включват конкурс "Царица роза", ритуалът „Розобер и Розоварене“ и други шествия.

Стрелча - красивата роза на Средногорието

Магията на Българската роза – OurHomeBulgaria

Логото на AboutBulgaria
Логото на .eu Web Awards Finalist 2022

AboutBulgaria е победител в

.eu Web Awards 2023 »