Асенова крепост

В сърцето на Родопите се издига символ на могъществото и вечност - Асеновата крепост. Тази забележителност прегръща вековната история със своята изваяна в скалата масивност, вдигайки се над шосето между Асеновград и Смолян като страж на древния път на времето. Съчетание от външна красота и вътрешна могъщественост, Асеновата крепост не само защитава пътя, но и разказва легендите на изгубените епохи, вливайки дъха на старината в своята каменна структура. 

Крепостта, възникнала в епохата на траките, е подложена на преустройство от Византия през IX век. Този реконструктивен подход има за цел да защити вратата на Беломорския проход и да укрепи византийската граница в този регион. Първите писмени свидетелства за крепостта се появяват през XI век в устава на създадения през този период Бачковски манастир.

Превзета е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход (1202-1204 г.). Нейната устойчивост продължава до 1410 г., когато бива унищожена от османските войски. Носейки името на цар Иван Асен II, през 1231 г. той извършва значителни подобрения в структурата ѝ, насочени към укрепване и усъвършенстване.

Фактът, че Асеновата крепост е преминала през владението на различни цивилизации - траки, римляни, византийци, кръстоносци, българи и османци, заедно с богатството от археологически находки, открити във всички етапи на нейното съществуване, прави това средновековно укрепление едно от най-желаните места за посещение в областта на Асеновград.

В резултат на многогодишни археологически изследвания и разкопки, основите на феодалния замък в Асенова крепост са изцяло разкрити. Те включват комплекс от жилищни сгради, домашна църква на управителя на крепостта, две водохранилища, крепостна кула и всички те са свързани с каменни стълбища. Под феодалния замък се разпростира т. нар. църковен двор с добре запазената двуетажна църква „Св. Богородица Петричка”.

📍 Асенова крепост на картата

Забележителности край Асеновата крепост

В близост до крепостта, можете да намерите село Бачково – приятно за почивка селце, сгушено в Родопите, като е и отлична дестинация за приятно посещение в топлите дни на летния сезон. Освен село Бачково, може да посетите Бачковския манастир, който е един от най-известните манастири в България. 

Аз Обичам Да Пътувам @YouTube 

Логото на AboutBulgaria
Логото на .eu Web Awards Finalist 2022

AboutBulgaria е победител в

.eu Web Awards 2023 »